Turisme slik den burde være

Å ha miljøet i fokus på reise er en sentral del av bærekraftig turisme. Det er mange negative aspekter ved turisme, men hvis det gjøres riktig og er bærekraftig, har den også mulighet til å bidra til en positiv utvikling for planeten vår og menneskene på den. Vi i Kroatiaspesialisten har også et ansvar og vil selvsagt være med å bidra til en bærekraftig turisme og også gi informasjon til deg som reisende om hva du kan tenke på når du skal ut på reise.

Hva er bærekraftig turisme?
En bærekraftig turisme er en turisme der vi tar hensyn til de sosiale, miljømessige og økonomiske konsekvensene av reisingen. Altså en turisme der vi reiser på en måte som fremmer mennesker og miljø, og som samtidig kommer lokalbefolkningen på turiststeder til gode.

Tips for en bærekraftig reise:

• Flybilletter er billigere enn noensinne, noe som betyr at vi flyr som aldri før, noe som igjen påvirker miljøet og bidrar til klimaendringer. Det som kan være bra å tenke på når man skal ut og reise, er å velge direktefly i stedet for flyreiser med mellomlanding og å reise med fulle fly for å redusere utslippene per passasjer. Vårt forretningsidé er basert på at vi flyr direkte fra regionale flyplasser til sluttdestinasjonen i Kroatia uten mellomlandinger.

• Handle og spis lokalt, slik at turismen kommer den lokale økonomien til gode. Kjøp lokalprodusert mat og drikke, samt frukt og grønnsaker etter vekstsesongen. I Kroatia er det et stort utvalg av lokale matvarer. Sørg også for å nyte lokalprodusert vin og olivenolje! Du kan støtte den lokale økonomien samtidig som du får gode kulturelle opplevelser. Vinn-vinn!

• Pass på å unngå all inclusive-hoteller! I praksis betyr all inclusive-konseptet at du som turist betaler på forhånd og deretter får alle måltider, tjenester og aktiviteter på ett og samme ferieanlegg. All inclusive-hotellene eies vanligvis av profittmaksimerende utenlandske selskaper. Dette betyr at den lokale økonomien på feriestedet ikke drar nytte av turismen. 

• Velg sykkelen! I stedet for å kjøre bil når du så kommer frem, er sykkelen et utmerket alternativ. Det er ikke bare bra for miljøet, det er også en perfekt måte å utforske stedet og dets skjulte perler på. 

• Spar på strøm og vann. Slå av klimaanlegget når dere forlater rommet, og slå det helst av også om natten når dere sover. Bad i havet i stedet for i basseng. Sørg for å bade i havet når du først er i Kroatia, som har Europas vakreste og reneste hav. Bruk gjerne håndklærne på rommet på nytt. Skriv en lapp eller si til resepsjonen at de ikke trenger å byttes hver dag.

• Trekk ut stikkontakten for elektriske apparater.

• Les om reisemålet før du reiser, og vis respekt for beboere og ansatte på stedet. Still spørsmål! Vis at du bryr deg om miljø, dyr, natur og sosiale spørsmål.


For ti år siden reiste vi til Postira på øya Brac i Kroatia for første gang. Et lite, koselig sted med en herlig pittoresk byfølelse. På hotellets restaurant jobbet Toni, en mann i 40-årene som er født og oppvokst i en by noen kilometer fra Postira. Når turistsesongen starter, jobber Toni som servitør, og resten av året er han travelt opptatt med arbeid på sin egen går, der han bor sammen med sin kone og deres tre barn. På gården har de lam og kyllinger samt en stor vingård og olivenlund. Et av barna hans, Jure, som da var 15 år gammel, hadde sommerjobb i restauranten. Arbeidet hans bestod hovedsakelig av enklere oppgaver som å plukke tallerkener, rengjøre bord osv. Hver sommer drar vi tilbake til samme sted, og hver sommer møter vi Toni og Jure på hotellrestauranten.

I løpet av årene har vi småpratet en hel del under våre lunsjer og middager. På denne måten har vi lært mye om livet på øya og ikke minst om menneskene som bor og lever der. Blant annet har vi fått vite at den gode olivenoljen som serveres på restauranten, kommer fra Tonis sine egne oliventrær. Enkelte år, da vinhøsten hadde vært uvanlig god, kunne vi året etter bestille husets vin og da bli servert vin fra Tonis egen vingård. Han forteller gjerne om vindruene Zinfandel, Syrah og Plavac Mali, men alle de andre hemmelighetene om produksjonen holder han for seg selv.

Sønnen Jure, som hjelper til i restauranten, vokser opp etter hvert som årene går. En sommer blir vi fortalt at han har kommet inn på medisinstudier ved universitetet i Zagreb, men hver sommer er han hjemme på øya Brac og hjelper til som servitør.  Vi fortsetter å møte dem hver sommer og får høre at Jure er en av de beste studentene i sin klasse. Jure selv gjør ikke noe stort nummer ut av dette, men midt på dagen, når de har pause på restauranten, kan man se Jure gå til nærmeste strand med badehåndkle og en tykk bok i hånden, som åpenbart ser ut til å være studielitteratur. Da forstår man at han ikke får særlig mye sommerferie fra studiene.

Nå har Jure rukket å bli 25 år og går siste året på medisinutdanningen. Vi får se om vi møter ham på restauranten neste sommer, eller om han i stedet jobber som lege på et av landets sykehus. Det blir tomt hvis han ikke er der, for vi har møtt ham så mange år på rad, men samtidig er vi stolte over at han lykkes, og gleder oss på hans og familiens vegne. 

I Kroatia møter man servicepersonell (servitører, resepsjonister, kokker, sjåfører osv.) som i de fleste tilfeller også er lokalbefolkning. Å jobbe med turisme og møte turister er typiske yrker som går gjennom generasjoner, og kunnskapen om stedet og lokalsamfunnet som dette gir, er virkelig genuin. Det skaper en veldig spesiell atmosfære og følelse av autentisitet, som kan være vanskelig å finne på mange andre turiststeder. Min historie om Toni og Jure er bare ett eksempel, men likevel viser den noe helt spesielt. 

/ Haris Nuspahic , markedsansvarlig hos Kroatiaspesialisten