Reiser til Hvar

hvar-kroatien-00
Hvar-kroatien-001.jpg
Hvar-kroatien-004.jpg
Hvar-kroatien-005.jpg
Hvar-kroatien-006
Hvar-kroatien-007
Hvar-kroatien-008
Hvar-kroatien-010
hvar-kroatien-011
hvar-kroatien-012
hvar-kroatien-013
hvar-kroatien-014
hvar-kroatien-015
hvar-kroatien-016
hvar-kroatien-016a
hvar-kroatien-017
hvar-kroatien-018
hvar-kroatien-019
hvar-kroatien-020
hvar-kroatien-021
hvar-kroatien-022
hvar-kroatien-023
hvar-kroatien-024
hvar-kroatien-028


Øya Hvar
Øya Hvar er en spesiell plass i den kroatiske skjærgården og utpekt til en av verdens 10 vakreste øyer av prestisjefylte Conde Nast Traveller. I begynnelsen av juli blomstrer lavendelen og farger hele øya i sin karakteristiske lilla farge. Dette har gitt Hvar tilnavnet lavendeløya. Den herlige stemningen kompletteres av de mange pinjetrærene og pittoreske stenmurer som synes å være overalt. Den største feriestedet på øya Hvar er byen Hvar, som ligger langs vestkysten.

Byen Hvar
Hovedstaden, som også heter Hvar, er en sjarmerende by med middelalderbygninger og trivelig atmosfære. Her finnes ett av de eldste teatrene i Europa som ennå er i drift, fra 1612, en vakker katedral og mange andre historiske bygninger. Silhuetten av den framtredende byborgen kan stadig skimtes i bakgrunnen, og fra borgmurene har du en fantastisk utsikt over byen og øygruppen. Både øst og vest for bykjernen ligger små rullesteinstrender og badeterrasser med masse klart og fint vann. Byen har mange restauranter, nattklubber og hyggelige kafeer. I sentrum og langs havnepromenaden finnes det mange klesbutikker, vinotek, kunstgallerier og suvenirbutikker. Båtturer til Pakleni-øyene tilbyr fantastiske badeopplevelser med deilige utsikter og avslappet miljø.

Hotell og Leiligheter

Status:
Kontakt oss

Fakta

Innbyggere
Hvar øn har ca 11 500 invånare. Hvar sted ca 4 100 innbyggere.

Kredittkort
Aksepteres av de fleste butikker og restauranter. Dessuten finnes det uttaksautomater i Hvar sted.


Kommunikasjoner
Det går lokalbusser mellom de forskjellige plassene på øya Hvar. Fergen til Hvar går fra Spilt havn. I lavsesong er antallet avgangstider færre.

Flyplass

Splits flyplass.

Transfer
Transfer tar ca 30 minutter fra flyplassen til Split havn. Fra havnen til Hvar tar det ca. 120 min. med bilfergen. Noe ventetid kan forekomme i Split havn.


Mat og drikke
Lunsj fra 60 kroner per person. Middag fra 80 kroner per person. En øl fra 20 kroner, en flaske vin fra 50 kroner.


Servicenivå
På øya Hvar har vi telefonservice og lokal service.

Klimattabell 

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Dag   -   -   13  17  22  26  30  29  25  20   -   -
 Natt   -   -   8  11  15   19   21   21   18   14    -   -
 Vatten   -   -  14  15  18   22   24   23   22   19    -   -

 

Reiseguide

En reiseguide for ditt reisemål
Spesialister er det vi er, og ingen kan Kroatia som oss! Derfor vil vi dele våre beste tips, slik at du kan oppleve det beste med det reisemålet du har valgt.


På Hvar har vi telefonservice og lokal service. Du treffer reiselederne eller når dem på følgende steder:

På flyplassen
Reiselederne passer på at du kommer til bostedet ditt så raskt og enkelt som mulig. Ved hjemreisen møter de deg på flyplassen og informerer om innsjekkingen og annet som du ønsker å vite.

Servicetelefonen
Du kan alltid nå oss på 24 timers servicetelefonen vår. Nummeret får du ved ankomst i velkomstbrevet ditt. For deres trygghet og sikkerhet fungerer servicetelefonen som vakttelefon om natten.

Leger
Ved sykdom skal du ringe legen direkte – det er det beste for å få hjelp og pleie så raskt som mulig. Informer reiselederne våre via journumrene deres så snart du kan.

Om Øya Hvar

Hvar er en grønn øy som om sommeren skifter til lilla og dufter av rosmarin og lavendel. Øya kan skryte av flest soltimer i Adriaterhavet og herlige strender. I byen Hvar, som er den største på stedet, ligger luksuriøse jakter fortøyd, og nattelivet er noe aldeles særskilt.

Vann
Vannet fra kranen er rent og kan drikkes i hele landet. Vil man kjøpe vann på flaske koster det HRK 5 i dagligvarebutikken. Vann heter ’voda’ på kroatisk.

Veksling og valuta
Valutaen heter kuna og forkortes HRK, HRK 1 = ca. NOK.1,10. Du kan veksle i bankene, på postkontoret eller i vekslingskontorene. Hotellene hjelper også med å veksle, normalt til en høyere kurs.

Komme seg rundt
Jadrolinijen sørger for det meste av fergetrafikken til og fra Hvar. Det finnes lokalbusser som trafikkerer mellom flere steder på øya Hvar, som Hvar by, Starigrad, Jelsa, Vrboska m.m. Fra byen Hvar kan man ta hurtigfergen til Split. Fra Starigrad kan man ta fergen til Split og også fra Split til Ancona, Italia. Taxi funger òg utmerket mellom stedene på øya – avtal gjerne prisen på forhånd. På Hvar kan du leie scooter eller leiebil.

Kart
Et bykart kan du laste ned fra hjemmesiden vår. Kart finner dere også i velkomstguiden som dere får ved ankomst eller på turistinformasjonen.

Se og oppleve

Det er mye å gjøre på Hvar, og tilbudet varierer fra høy- til lavsesongen. Nedenfor finner du de vanligste severdighetene og opplevelsene rundt omkring dette fantastiske reisemålet. For deg som ønsker å vite mer om historien anbefaler vi å kjøpe en reiseguide før avreise som finnes i de vanligste bokhandler i Norge.

Severdigheter
Stephanskatedralen og Europas eldste byteater: Her finner du velbevart arkitektur fra middelalderen og må absolutt besøkes. Ligger akkurat ved torget i byen Hvar.

Hvars musikkfestival: Pågår hele høysesongen med konserter og rockegallaer i klostre, katedraler og under åpen himmel.

Pakleni-øyene: Et lite arkipelag rett utenfor byen Hvar med utmerkede vandringsveier, små bukter og fine, hvite strender, hvorav noen er for nudister.

Franciskanerklosteret og Benediktinerklosteret: Ligger i byen Hvar, og her finnes velbevarte malerier, først og fremst ”Det siste måltidet”, og også broderier fra nonnene. Inngangen koster ca. HRK 10.

Borgen Fortica: ligger på en ås på oversiden av byen Hvar. Deler av den gamle ringmuren, som skulle beskytte mot pirater, finnes fortsatt, og vandrer man opp til den gamle borgen (det finnes to i byen), får man en fin utsikt over den vakre øya.

Strender: Taxibåter går i skytteltrafikk fra havnen i byen Hvar til øyene rett utenfor byen, Pakleni-øyene, og her er det vidunderlige strender. Det finnes også klipper og betongbrygger man kan bade fra. Ellers er det vanlig at man bader i egne viker og på rullesteinsstränder vest og øst for byen.

Gastronomi
Maten i Kroatia er en ren opplevelse. Normalt serveres lunsj mellom kl. 11-15, middag etter kl. 18, men kroatene selv spiser gjerne senere. Kjøkkenet på restauranter stenger generelt rundt kl. 23. Prisnivået ligger litt lavere enn hjemme i Sverige, ca. 20-25 prosent. En espresso koster HRK 6-10, en øl ca. HRK 12-20, en pizza til lunsj ca. HRK 30-50 og en treretters middag på en middelklasserestaurant ca. HRK 150. Vi anbefaler at man prøver den innenlandske, kroatiske maten i en ekte ”konoba”. Her lages skikkelig husmannskost av innenlandske produkter i et stemningsfylt miljø. Prøv gjerne disse spesialitetene:

Dalmatisk pašticada - en spesialitet lagd av kalv stuffet med bacon og hvitløk som tilberedes i rødvin.
Dalmatisk proscuttio og ost.
Fiskeretter er typisk for den dalmatiske rivieraen.
Makarana-kake – en kake lagd av mandler og Maraschino-likør.
Gemist – Hvitvin blandet med mineralvann, en utmerket tørsteslukker.
Rakija – lokalt brennevin med smak av blant annet valnøtter eller kirsebær.

Våre favorittrestauranter
Hvar – Restaurang SOHO, Restaurang Palac Paladini, Konoba Kotin, Konoba Lesina, Restaurang Dalmatino samt Pizzeria Mama Leona.

Eventyr
Hvar byr på en masse aktiviteter: Seiling på det åpne havet, dykking og vannsport.

Natteliv og underholdning
Hvar by er ikke spesiellt stor, men har fra midten av juli til midten av august et livlig natteliv. Under høysesongen har de sommerfestivalen, med et stort utvalg av underholdning. Programmet får man hos det lokale turistbyrået eller på oversikten i Hvar by. Byen har et stort utvalg av barer, de fleste ligger ved havnen. Besøk gjerne Top bar hvor man har en nydelig utsikt over byen. Verdt å nevne er Carpe diem hvor jet set folket samles. Besøk også ”vinbaren” The Wine Bar som ligger nære katedralen. Under høysesongen åpner også diskoteket Hula Hula (med den vakreste solnedgangen) og Nattklubben Veneranda dørene sine.

Shopping er en del av ferien

I Hvar finner du mange små butikker som selger klær, sko, bad/strand ting, bøker og gaver. Den beste shoppingen er derimot i Split, der flere av de store merkene er representert på og rundt Marmontova, som for eksempel Mexx, NafNaf, Diesel, D&G og Versace. Prisene er imidlertid ikke særlig lavere enn i Norge. Inne i palasset er det flere butikker, framfor alt italienske, suvenirbutikker og gaveartikler, også en utmerket bokhandel, Algoritam, som har et stort utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur samt guidebøker om Kroatia.

Rabattbutikker
Det finnes mange, store kjeder: bant andre Konzum, Diskont og Tommy. De fleste rabattbutikkene har et utvalg som ligner det man finner i en mindre rabattbutikk, bortsett fra at de ikke selger vin i Sverige.

Suvenirer
Dalmatisk vin kan kjøpes i de vanlige supermarkedene og også i spesielle ”vinotekas” på Hvar. I dem kan du prøvesmake den vinen du er interessert i. De fleste ”vinotekas” selger òg andre spesialiteter som for eksempel olivenolje, hjemmelagd pasta osv. Det finnes flere innenlandske vingårder, og det er der man får tak i den mest prisgunstige vinen. Besøk gjerne Delicia Mediterranea som ligger på torget ved grønnsaksmarkedet.

Olivenolje brukes både til matlaging og til medisinske formål. Olivenoljen i Dalmatia anses å være den mest smakfulle og fineste oljen som finnes. Det er klimaet og de fruktbare markene som gjør at olivenoljen har denne høye kvaliteten. Oljen kan kjøpes nesten hvor som helst. Et tips er å kjøpe direkte fra bøndene, som på mange steder selger sine produkter fra små stands langs veiene.

Rakija et det engelskmennene kaller ’brandy’, altså et destillat på fruktbasis, selv om den oftest er lagd av druer. Den smakstilsettes ofte med krydder eller urter og serveres gjerne som en aperitiff. Rakija lages på nesten hver eneste gård og selges på de fleste markedene og fra små stands langs veiene.

Lavendel og Rosmarin kan kjøpes i flere former: som massasjeolje, konsentrat eller tørket. Disse urtene har avslappende og helbredende egenskaper.

Markeder
På markedene kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, honning og annet.

Kunst og kunsthåndverk
Den kunstinteresserte finner flere kunstnere som viser sine produkter langs havnen om kvelden og i små gallerier på Hvar. Broderier i form av duker, gardiner m.m., ofte lagd av små koner i små stands langs veien, er det masser av.

Pruting
Forekommer av og til på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen, er den som gjelder, og det er sjelden at noen prøver å lure turister.

Hvor mye er det tillatt å ta med hjem?
Aktuell informasjon finner du på www.toll.no

Med mange minner i bagasjen

En eller annen gang må man vende hjem, eller? Når du så har bestemt deg for å reise hjem, finner du nedenfor litt informasjon som du bør merke deg.

Hjemreise
Utsjekkingen skjer vanligvis før kl. 12. Avhengig av når flyet ditt tar av for hjemreisen, gjelder ulike tidspunkter og rutiner. I permen vår der du bor finner du mer informasjon om hjemreisen din. Mer informasjon om transfertider og samlingsplass for hjemreisen kommer du til å få kvelden før. Har du ikke fått informasjon skal du kontakte våre reiseledere på vaktnummeret.

Husk på følgende: Det er ikke tillatt å ha batterier i innsjekket bagasje. Kontroller at de isteden legges inn i håndbagasjen.

Hjelp oss til å bli enda bedre!
Vårt håp er at feriereisen din skal innfri dine forventninger på alle vis. Vi er derfor svært interessert i å få vite dine synspunkter på reisen etter at den ble avsluttet. Hvordan var flyreisen? Tilsvarte hotellet forventningene dine, var servicen vår god? Kan du tenke deg å returnere til reisemålet? Vil du gi oss fornyet tillit?

Noen dager etter hjemkomsten vil du få et elektronisk spørreskjema sendt deg via e-post, og med ferien i friskt minne kan du så i ro og fred svare og kommentere hva du syntes. Med din hjelp kan vi på denne måten videreutvikle våre reiser og innholdet i dem og arrangere en enda bedre ferie for deg neste gang du reiser med oss.

Vi ønsker dere en hyggelig reise!

Bykart

Her kan du laste ned kart over Hvar:

Hvar