Reiseguide Vodice

Staden Vodice i Kroatien

Om Vodice
Vodice är ett populärt resmål, ca 60 km norr om Split, och är en av de största turistdestinationerna vid Adriatiska havet. Vodice är känd för sin härliga atmosfär och för att vara en av de mest restaurangtätaste orterna. Här finner du fantastiska stränder, vackra naturområden, kultur, historia, souvenirbutiker, matmarknaden, caféer samt gemytliga restauranger.

Vann
Vannet fra kranen er rent og kan drikkes i hele landet. Vil man kjøpe vann på flaske koster det 5 HRK i dagligvarebutikken. Vann heter ’voda’ på kroatisk.

Veksling og valuta
Valutaen heter kuna og forkortes HRK, HRK 1 = ca. NOK.1,10 Du kan veksle i bankene, på postkontoret eller i vekslingskontorene. Hotellene hjelper også med å veksle, normalt til en høyere kurs.

Komme seg rundt
Det finnes lokale busser som kjører mellom Vodice og Split, Sibenik og Zadar. Alle taxibiler bruker taksameter, men det er likevel alltid lurt å bli enig med sjåføren om en pris før du kjører. Et vanlig fremkomstmiddel blant kroatene er moped/motorsykkel, koster fra 400 kn/dag å leie. Husk at hjelm er obligatorisk.

Kart
Et bykart kan du laste ned fra hjemmesiden vår. Du kan även få en karta av ditt hotell eller turistinformationen.

Se og oppleve
Det er mye å gjøre og tilbudet varierer fra høy- til lavsesongen. Nedenfor finner du de vanligste severdighetene og opplevelsene rundt omkring dette fantastiske reisemålet. For deg som ønsker å lære mer om historien anbefaler vi å kjøpe en reiseguide før avreise som du finner i de vanlige bokhandler i Norge.

Severdigheter
Sevärdhet i Vodice, Kroatien

Coric tårnet, kirken Hellige Kors og sognekirken med sin klokketårn.

Strender

 "Den blå stranden" er blitt tildelt et ”Blue Flag”, som er et symbol for god service og rent hav. Stranden foran hotellet Imperial og Srima-stranden er også utmerkede badeplasser.

Gastronomi

Vodice er kjent som en av de mest restauranttette stedene. Her finnes en del fiske- og skalldyrrestauranter og også et par høyklassiske "Steak houses" samt pizzeriaer. Normalt serveres lunsj mellom kl. 11-15, middag etter kl. 18, men kroatene selv spiser gjerne senere. Kjøkkenet på restauranter stenger generelt rundt kl. 23. Prisnivået ligger litt lavere enn hjemme i Norge, ca. 20-25 prosent. En espresso koster HRK 6-10, en øl ca. HRK 12-20, en pizza til lunsj ca. HRK 30-50 og en treretters middag på en middelklasserestaurant ca. HRK 150. Vi anbefaler at man prøver den innenlandske, kroatiske maten i en ekte ”konoba”. Her lages skikkelig husmannskost av innenlandske produkter i et stemningsfylt miljø. Prøv gjerne disse spesialitetene:

Dalmatisk pašticada - en spesialitet lagd av kalv stuffet med bacon og hvitløk som tilberedes i rødvin.
Dalmatisk proscuttio og ost.
Makarana-kake - en kake lagd av mandler og Maraschino-likør.
Salata od hobotnice - blekksprutsalat. En spesialitet som spises som forrett, ofte under høytidelige samlinger i Kroatia.
Buzara - Sjøkreps, reker eller muslinger tilberedes i en saus av tomat, løk og urtekrydder.
Peka – en flere hundre år gammel kroatisk oppskrift. Kjøtt og poteter under et jernlokk med glør over.
Palačinka - en pannekake med forskjellig fyll, for eksempel syltetøy, smeltet sjokolade, knuste valnøtter, is, sauser av bær osv.
Rožata - Minner om karamellpudding og tilberedes med smeltet sukker, egg, melk og likør.
Gemist - Hvitvin blandet med mineralvann, en utmerket tørsteslukker.
Rakija - lokalt brennevin med smak av blant annet valnøtter eller kirsebær.

Våre favorittrestauranter
Restaurant Adria, Restaurant Burin, Konoba Guste, Konoba Cesarica og Restaurant Santa Maria.

Eventyr
En fin måte å oppleve stedet Vodice og de mindre nabostedene Srima og Tribunj på, er med sykkel. Kan leies på flere steder. På stranden er det et rikt tilbud med vannsportsaktiviteter, her kan dere leie båt, vannskuter og annet.

Klatring: Cirka 1,5 time nord for Vodice ligger Nasjonalparken. Her er det mulig å klatre utendørs i et fantastisk vakkert landskap.

Natteliv og underholdning
Det finnes et bredt utvalg barer i Vodice, for alle aldre og all slags publikum. Vi nevner noen nattklubber i byens sentrum (Opium og Exit club) som ligger rett overfor hverandre. Den berømte nattklubben Hacienda utenfor Vodice som hvert år får besøk av verdens DJs.

Shopping er en del av ferien
I Vodice finner du mange små butikker som selger klær, sko, bad/strand ting, bøker og gaver. Den beste shoppingen er derimot i Split, der flere av de store merkene er representert på og rundt Marmontova, som for eksempel Mexx, NafNaf, Diesel, D&G og Versace. Prisene er imidlertid ikke særlig lavere enn i Norge. Inne i palasset er det flere butikker, framfor alt italienske, suvenirbutikker og gaveartikler, også en utmerket bokhandel, Algoritam, som har et stort utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur samt guidebøker om Kroatia.

Rabattbutikker
Det finnes mange, store kjeder: bant andre Konzum, Diskont og Tommy. De fleste rabattbutikkene har et utvalg som ligner det man finner i en mindre rabattbutikk, bortsett fra at de ikke selger vin i Sverige.

Suvenirer
Dalmatisk vin kan kjøpes i de vanlige supermarkedene og også i spesielle ”vinotekas” på Hvar. I dem kan du prøvesmake den vinen du er interessert i. De fleste ”vinotekas” selger òg andre spesialiteter som for eksempel olivenolje, hjemmelagd pasta osv. Det finnes flere innenlandske vingårder, og det er der man får tak i den mest prisgunstige vinen. Besøk gjerne Delicia Mediterranea som ligger på torget ved grønnsaksmarkedet.

Olivenolje brukes både til matlaging og til medisinske formål. Olivenoljen i Dalmatia anses å være den mest smakfulle og fineste oljen som finnes. Det er klimaet og de fruktbare markene som gjør at olivenoljen har denne høye kvaliteten. Oljen kan kjøpes nesten hvor som helst. Et tips er å kjøpe direkte fra bøndene, som på mange steder selger sine produkter fra små stands langs veiene.

Rakija et det engelskmennene kaller ’brandy’, altså et destillat på fruktbasis, selv om den oftest er lagd av druer. Den smakstilsettes ofte med krydder eller urter og serveres gjerne som en aperitiff. Rakija lages på nesten hver eneste gård og selges på de fleste markedene og fra små stands langs veiene.

Lavendel og Rosmarin kan kjøpes i flere former: som massasjeolje, konsentrat eller tørket. Disse urtene har avslappende og helbredende egenskaper.

Markeder

På markedene kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, honning og annet.

Kunst og kunsthåndverk
Den kunstinteresserte finner flere kunstnere som viser sine produkter langs havnen om kvelden og i små gallerier på Hvar. Broderier i form av duker, gardiner m.m., ofte lagd av små koner i små stands langs veien, er det masser av.

Pruting
Forekommer av og til på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen, er den som gjelder, og det er sjelden at noen prøver å lure turister.

 

I Vodice har vi full service (i høysesongen) og telefonservice (i lavsesongen). Du treffer reiselederne eller når dem på følgende steder:

På flyplassen
Reiselederne passer på at du kommer til bostedet ditt så raskt og enkelt som mulig. Ved hjemreisen møter de deg ved transferbussen eller på flyplassen og informerer om innsjekkingen og annet som du ønsker å vite.

Velkomstmøte (i høysesongen)
Akkurat når du lander, pleier det å være mange spørsmål. Vår lokale reiseleder innbyr deg derfor til et velkomstmøte. De deler sine gullkorn, forteller om utflukter og om hva som kan gjøres og ses på stedet. Gjør bruk av anledningen, og still dem spørsmål! Selv du som har vært her før, kan ha nytte av informasjonen, da det stadig skjer endringer. Tid og sted for møtet får du ved ankomsten til flyplassen i velkomstbrevet ditt.

Vi treffes på hotellet (i høysesongen)
Vår lokale reiseleder besøker ditt eller et nærliggende hotell i løpet av våre servicetider noen ganger i uken. Møtet pleier å finne sted i resepsjonsområdet hvis ikke et annet sted blir angitt. Her kan du få tips og råd, melde deg på utflukter, leie bil eller bare ha en pratestund hvis du føler for dét. Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller problemer.

Informasjonspermen
Vi har informasjonspermer på de fleste av bostedene våre i Vodice. I informasjonspermen finner dere mye, nyttig informasjon. Der kan dere lese om attraksjoner som kan besøkes på egen hånd og mer utførlige beskrivelser av for eksempel utfluktene våre.

Servicetelefonen
Hvis servicetiden på hotellet ikke passer, kan du alltid nå oss på 24 timers servicetelefonen vår. Du får nummeret ved ankomst i ditt velkomstbrev. For deres trygghet og sikkerhet fungerer servicetelefonen som vakttelefon om natten.

Leger
Ved sykdom skal du ringe legen direkte – det er det beste for å få hjelp og pleie så raskt som mulig. Informer reiselederne våre via journumrene deres så snart du kan.

Hvor mye er det tillatt å ta med hjem?
Aktuell informasjon finner du på www.toll.no

Med mange minner i bagasjen
En eller annen gang må man vende hjem, eller? Når du så har bestemt deg for å reise hjem, finner du nedenfor litt informasjon som du bør merke deg.

Hjemreise
Utsjekkingen skjer vanligvis før kl. 12. Avhengig av når flyet ditt tar av for hjemreisen, gjelder ulike tidspunkter og rutiner. I permen vår der du bor finner du mer informasjon om hjemreisen din. Mer informasjon om transfertider og samlingsplass for hjemreisen kommer du til å få kvelden før. Har du ikke fått informasjon skal du kontakte våre reiseledere på vaktnummeret.

Hjelp oss til å bli enda bedre!
Vårt håp er at feriereisen din skal innfri dine forventninger på alle vis. Vi er derfor svært interessert i å få vite dine synspunkter på reisen etter at den ble avsluttet. Hvordan var flyreisen? Tilsvarte hotellet forventningene dine, var servicen vår god? Kan du tenke deg å returnere til reisemålet? Vil du gi oss fornyet tillit?

Noen dager etter hjemkomsten vil du få et elektronisk spørreskjema sendt deg via e-post, og med ferien i friskt minne kan du så i ro og fred svare og kommentere hva du syntes. Med din hjelp kan vi på denne måten videreutvikle våre reiser og innholdet i dem og arrangere en enda bedre ferie for deg neste gang du reiser med oss.

Vi ønsker dere en hyggelig reise!