Reiseguide Split

Promenadstråk i Split, Kroatien

Om Split
Split er Kroatias nest største havneby og en perfekte utgangspunktet hvis man vil ta seg videre til for eksempel øyene utenfor, eller hvis man skal seile. Fra Split går det daglig ferger til øyer som Brac, Hvar, Vis og Korcula.

Vann
Vannet fra kranen er rent og kan drikkes i hele landet. Vil man kjøpe vann på flaske koster det HRK 5 i dagligvarebutikken. Vann heter ’voda’ på kroatisk.

Veksling og valuta
Valutaen heter kuna og forkortes HRK, HRK 1 = ca. NOK.1,10. Du kan veksle i bankene, på postkontoret eller i vekslingskontorene. Hotellene hjelper også med å veksle, normalt til en høyere kurs.

Ta sig runt
Det finnes lokalbusser som trafikkerer mellom Split og flere steder på Makarska-rivieraen, Trogir og Dubrovnik. Også taxi funger utmerket mellom stedene – avtal gjerne prisen på forhånd. Fra Split går ferger og/eller hurtigbåter til øyene  Brac, Hvar, Korcula, Trogir og Vis.

Karta
Et bykart får du i hotellet ditt eller hos turistinformasjonen.

Se og oppleve
Det er mye å gjøre og tilbudet varierer fra høy- til lavsesongen. Nedenfor finner du de vanligste severdighetene og opplevelsene rundt omkring dette fantastiske reisemålet. For deg som ønsker å vite mer om historien anbefaler vi å kjøpe en reiseguide før avreise som finnes i de vanligste bokhandler i Norge.

Severdigheter

Diocletianus palass: Palasset er byens stolthet og har mange interessante deler. Det ble bygd av keiser Diokletianus på slutten av 200 tallet e.Kr. Hovedinngangen til palasset fra Riva går gjennom Bronseporten.

Katedralen St. Domnius: Den ligger innenfor palassets murer og er rik på gammel historie. Det var herfra relikviene etter keiseren forsvant etter at de var blitt oppbevart der i 170 år. De eldste delene er fra 15 f.Kr..

Galleri Ivan Mestrovic: En nyklassisistisk bygning som opprinnelig var ment som hjem for den kjente skulptøren. Nå finnes det der en imponerende samling av kunstverkene hans.

Det Arkeologiske Museet Museet har omfattende samlinger med illyriske, greske og romerske gjenstander. Dette er en utmerket måte å lære seg mer om Kroatias historie på.

Gastronomi

Maten i Kroatia er en ren opplevelse. Normalt serveres lunsj mellom kl. 11-15, middag etter kl. 18, men kroatene selv spiser gjerne senere. Kjøkkenet på restauranter stenger generelt rundt kl. 23. Prisnivået ligger litt lavere enn hjemme i Sverige, ca. 20-25 prosent. En espresso koster HRK 6-10, en øl ca. HRK 12-20, en pizza til lunsj ca. HRK 30-50 og en treretters middag på en middelklasserestaurant ca. HRK 150. Vi anbefaler at man prøver den innenlandske, kroatiske maten i en ekte ”konoba”. Her lages skikkelig husmannskost av innenlandske produkter i et stemningsfylt miljø.
Prøv gjerne disse spesialitetene:

Dalmatisk pašticada - en spesialitet lagd av kalv stuffet med bacon og hvitløk som tilberedes i rødvin.
Dalmatisk proscuttio og ost.
Makarana-kake - en kake lagd av mandler og Maraschino-likør.
Salata od hobotnice - blekksprutsalat. En spesialitet som spises som forrett, ofte under høytidelige samlinger i Kroatia.
Buzara - Sjøkreps, reker eller muslinger tilberedes i en saus av tomat, løk og urtekrydder.
Peka – en flere hundre år gammel kroatisk oppskrift. Kjøtt og poteter under et jernlokk med glør over.
Palačinka - en pannekake med forskjellig fyll, for eksempel syltetøy, smeltet sjokolade, knuste valnøtter, is, sauser av bær osv.
Rožata - Minner om karamellpudding og tilberedes med smeltet sukker, egg, melk og likør.
Gemist - Hvitvin blandet med mineralvann, en utmerket tørsteslukker.
Rakija - lokalt brennevin med smak av blant annet valnøtter eller kirsebær.

Eventyr
Split byr på en masse aktiviteter: Seiling på det åpne havet, dykking, ulike vannsportaktiviteter, tennis og sykling.

Strender

Trivelige strender rundt Split, er Kasjuni-strand som ligger ca 2 km fra Split sentrum. Kastellet-strand ligger ca 500 meter før dette og har rullesteinstrand. Den mest populære stranden i Split heter Bacvice, og den finner man ca 1 km fra sentrum.

Nattliv og underholdning
Havnepromenaden Riva er midtpunktet, og her blander turister seg med lokalbefolkningen. I den gamle bykjernens kaos av alleer finnes det masser av små butikker, hoteller og restauranter, og atmosfæren er samtidig både livlig og avkoblet. Dessuten har Split et rikt og variert tilbud av barer og nattklubber. Om sommeren finnes det også et stort tilbud av festivaler og begivenheter, se aktuell kalender her.

Shopping er en del av ferien
Den beste shoppingen er i Split, der flere av de store merkene er representert på og rundt Marmontova, som for eksempel Mexx, NafNaf, Diesel, D&G og Versace. Prisene er imidlertid ikke særlig lavere enn i Norge. Inne i palasset er det flere butikker, framfor alt italienske, suvenirbutikker og gaveartikler, også en utmerket bokhandel, Algoritam, som har et stort utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur samt guidebøker om Kroatia.

Rabattbutikker
Det finnes mange, store kjeder: bant andre Konzum, Diskont og Tommy. De fleste rabattbutikkene har et utvalg som ligner det man finner i en mindre rabattbutikk, bortsett fra at de ikke selger vin i Sverige.

Suvenirer
Dalmatisk vin kan kjøpes i de vanlige supermarkedene og også i spesielle ”vinotekas” på Hvar. I dem kan du prøvesmake den vinen du er interessert i. De fleste ”vinotekas” selger òg andre spesialiteter som for eksempel olivenolje, hjemmelagd pasta osv. Det finnes flere innenlandske vingårder, og det er der man får tak i den mest prisgunstige vinen. Besøk gjerne Delicia Mediterranea som ligger på torget ved grønnsaksmarkedet.

Olivenolje brukes både til matlaging og til medisinske formål. Olivenoljen i Dalmatia anses å være den mest smakfulle og fineste oljen som finnes. Det er klimaet og de fruktbare markene som gjør at olivenoljen har denne høye kvaliteten. Oljen kan kjøpes nesten hvor som helst. Et tips er å kjøpe direkte fra bøndene, som på mange steder selger sine produkter fra små stands langs veiene.

Rakija et det engelskmennene kaller ’brandy’, altså et destillat på fruktbasis, selv om den oftest er lagd av druer. Den smakstilsettes ofte med krydder eller urter og serveres gjerne som en aperitiff. Rakija lages på nesten hver eneste gård og selges på de fleste markedene og fra små stands langs veiene.

Lavendel og Rosmarin kan kjøpes i flere former: som massasjeolje, konsentrat eller tørket. Disse urtene har avslappende og helbredende egenskaper.

Markeder
På markedene kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, honning og annet.

Kunst og kunsthåndverk
Den kunstinteresserte finner flere kunstnere som viser sine produkter langs havnen om kvelden og i små gallerier på Hvar. Broderier i form av duker, gardiner m.m., ofte lagd av små koner i små stands langs veien, er det masser av.

Pruting
Forekommer av og til på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen, er den som gjelder, og det er sjelden at noen prøver å lure turister.

I Split har vi telefonservice og lokal service. Du treffer reiselederne eller når dem på følgende steder:

På flyplassen
Reiselederne passer på at du kommer til bostedet ditt så raskt og enkelt som mulig. Ved hjemreisen møter de deg på flyplassen og informerer om innsjekkingen og annet som du ønsker å vite.

Servicetelefonen
Du kan alltid nå oss på 24 timers servicetelefonen vår. Nummeret får du ved ankomst i velkomstbrevet ditt. For deres trygghet og sikkerhet fungerer servicetelefonen som vakttelefon om natten.

Leger
Ved sykdom skal du ringe legen direkte – det er det beste for å få hjelp og pleie så raskt som mulig. Informer reiselederne våre via journumrene deres så snart du kan.

Hvor mye er det tillatt å ta med hjem?
Aktuell informasjon finner du på www.toll.no

Med mange minner i bagasjen
En eller annen gang må man vende hjem, eller? Når du så har bestemt deg for å reise hjem, finner du nedenfor litt informasjon som du bør merke deg.

Hjemreise
Utsjekkingen skjer vanligvis før kl. 12. Avhengig av når flyet ditt tar av for hjemreisen, gjelder ulike tidspunkter og rutiner. I permen vår der du bor finner du mer informasjon om hjemreisen din. Mer informasjon om transfertider og samlingsplass for hjemreisen kommer du til å få kvelden før. Har du ikke fått informasjon skal du kontakte våre reiseledere på vaktnummeret.

Hjelp oss til å bli enda bedre!
Vårt håp er at feriereisen din skal innfri dine forventninger på alle vis. Vi er derfor svært interessert i å få vite dine synspunkter på reisen etter at den ble avsluttet. Hvordan var flyreisen? Tilsvarte hotellet forventningene dine, var servicen vår god? Kan du tenke deg å returnere til reisemålet? Vil du gi oss fornyet tillit?

Noen dager etter hjemkomsten vil du få et elektronisk spørreskjema sendt deg via e-post, og med ferien i friskt minne kan du så i ro og fred svare og kommentere hva du syntes. Med din hjelp kan vi på denne måten videreutvikle våre reiser og innholdet i dem og arrangere en enda bedre ferie for deg neste gang du reiser med oss.

Vi ønsker dere en hyggelig reise!