Reiseguide Makarska Riviera

utsikt över makarska riviera i Kroatien

Om Makarska Rivieraen
Makarska har alt og litt til. Her finnes flere badesteder, en mengde aktiviteter og jordbærsteder. Makarska er det perfekte utgangspunktet for utlukter hvis man vil oppdage landet med båt, buss eller til fots. Makarska Rivieraen er helt enkelt det perfekte reisemålet.

Vann
Vannet fra kranen er rent og kan drikkes i hele landet. Vil man kjøpe vann på flaske koster det 5HRK i dagligvarebutikken. Vann heter ’voda’ på kroatisk.

Veksling og valuta
Valutaen heter kuna og forkortes HRK, HRK 1 = ca. NOK.1,10. Du kan veksle i bankene, på postkontoret eller i vekslingskontorene. Hotellene hjelper også med å veksle, normalt til en høyere kurs.

Komme seg rundt
Det finnes lokalbusser som trafikkerer mellom flere steder på Makarska Rivieran til Split eller Dubrovnik. Fra Makarska kan man ta fergen til Sumartin, som ligger på den østlige siden av øya Brac. Taxi funger òg utmerket mellom stedene på Rivieraen – avtal gjerne prisen på forhånd.

Kart
Et bykart for de fleste stedene på Rivieraen kan du laste ned fra hjemmesiden vår. Kart finner du også i velkomstguiden som du får ved ankomst och på turistinformatjon.

Se og oppleve
Det er mye å gjøre på Rivieraen, og tilbudet varierer fra høy- til lavsesongen. Nedenfor finner du de vanligste severdighetene og opplevelsene rundt omkring dette fantastiske reisemålet. For deg som ønsker å lære mer om historien anbefaler vi å kjøpe en reiseguide før avreise som du finner i de vanlige bokhandler i Norge.

Severdigheter

Torget i Makarska, Kroatien

Kacictorget: med Sankt Markuskatedralen midt i Makarska, lå på 1500-tallet innenfor beskyttende murer. I dag ligger det åpent, lett skrånende og omgitt av attraktive barokkbygninger fra 1700-tallet.

Franciskanerklostret: en palmeomkranset kuppelbygning øst for havnen i Makarska.

Skjellmuseet: med inngang fra Franciskanerklostrets gårdsplan, er betydelig morsommere enn det høres ut. Det påstås at samlingen er den største i verden.


Naturreservatet Biokovo: Fjellet som reiser en bratt vegg mot kysten. Høyeste punktet, St. Jure, 1762 meter over havet. I naturreservatet Biokovo finnes det spennende dyr og vakker natur, og dessuten kan man se en fantastisk solnedgang.

Strender: De vakreste rullesteinsstrender ligger definitivt i Baska Voda, Brela og Tučepi. Fantastiske rullesteinsstrender er det Makarska Rivieraen er kjent for. Hvis du ikke bor på disse stedene, er de verdt et besøk. Reiselederne hjelper gjerne med informasjon om hvordan du kommer deg dit.

Gastronomi

Maten i Kroatia er en ren opplevelse. Normalt serveres lunsj mellom kl. 11-15, middag etter kl. 18, men kroatene selv spiser gjerne senere. Kjøkkenet på restauranter stenger generelt rundt kl. 23. Prisnivået ligger litt lavere enn hjemme i Norge, ca. 20-25 prosent. En espresso koster HRK 6-10, en øl ca. HRK 12-20, en pizza til lunsj ca. HRK 30-50 og en treretters middag på en middelklasserestaurant ca. HRK 150. Vi anbefaler at man prøver den innenlandske, kroatiske maten i en ekte ”konoba”. Her lages skikkelig husmannskost av innenlandske produkter i et stemningsfylt miljø. Prøv gjerne disse spesialitetene:

Dalmatisk pašticada - en spesialitet lagd av kalv stuffet med bacon og hvitløk som tilberedes i rødvin.
Dalmatisk proscuttio og ost.
Fiskeretter er typisk for den dalmatiske rivieraen.
Makarskas Rafioli - den autentiske kaken fra Makarska lagd av deig og valnøttblanding.
Makarana-kake – en kake lagd av mandler og Maraschino-likør.
Gemist – Hvitvin blandet med mineralvann, en utmerket tørsteslukker.
Rakija - lokalt brennevin med smak av blant annet valnøtter eller kirsebær.


Våre favorittrestauranter
Makarska - Restaurant Ivo, Restaurant Diners delight, Konoba Kalalarga, Restaurant Riva, Restaurant Marin, Bistro Berlin.
Baska Voda – Restaurant King, Restaurant Karlo, Restaurant Milenij.
Tucepi – Restaurant Jeny, Restaurant Marina, Restaurant Ranc
Podgora – Restaurant Roko, Restaurant California, Restaurant Primordia
Brela – Restaurant Galinac

Eventyr
Makarska Rivieraen byr på en masse aktiviteter: Seiling på det åpne havet, dykking og vannsport. Fjellet Biokovo byr på friklatring, grottevandring, seilflygning, promenader og sykling. På Makarska er det også mange tennisbaner.


Nattliv og underholdning
Musikkvelder og folkemusikk med mandolin og gitar, det tradisjonelle sommerkarnevalet, der både lokalbefolkningen og besøkende deltar, avholdes alle i Makarska i høysesongen. Annenhver fredag om sommeren organiseres fiskeallmennmøter, der man steker fisk, drikker vin, arrangerer tradisjonelle leker som for eksempel eselrally og organiserer fyrverkeri. Besøk gjerne strandbarene i Makarska som heter Marinetta eller Buba, som har after beach-parties. I høysesongen åpner også det kjente diskoteket Peter Pan sine dører. Hvis du vil oppleve noe ekte og genuint, bli gjerne med oss på vår kroatiske aften. Lokal mat med lokal musikk som serveres med vidunderlig utsikt!

Shopping er en del av ferien
Den beste shoppingen er i Split, der flere av de store merkene er representert på og rundt Marmontova, som for eksempel Mexx, NafNaf, Diesel, D&G og Versace. Prisene er imidlertid ikke særlig lavere enn i Sverige. Inne i palasset er det flere butikker, framfor alt italienske, suvenirbutikker og gaveartikler, også en utmerket bokhandel, Algoritam, som har et stort utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur samt guidebøker om Kroatia.

Rabattbutikker
Det finnes mange, store kjeder: bant andre Konzum, Diskont og Tommy. De fleste rabattbutikkene har et utvalg som ligner det man finner i en mindre rabattbutikk, bortsett fra at de ikke selger vin i Sverige.

Suvenirer 
Dalmatisk vin kan kjøpes i de vanlige supermarkedene og også i spesielle ”vinotekas”. I dem kan du prøvesmake den vinen du er interessert i. De fleste ”vinotekas” selger òg andre spesialiteter som for eksempel olivenolje, hjemmelagd pasta osv. Det finnes flere innenlandske vingårder, og det er der man får tak i den mest prisgunstige vinen. En fin butikk for suvenirer som kan spises og drikkes, ligger i Split på peristylen, på høyre side hvis man kommer fra Jernporten.

Olivenolje brukes både til matlaging og til medisinske formål. Olivenoljen i Dalmatia anses å være den mest smakfulle og fineste oljen som finnes. Det er klimaet og de fruktbare markene som gjør at olivenoljen har denne høye kvaliteten. Oljen kan kjøpes nesten hvor som helst. Et tips er å kjøpe direkte fra bøndene, som på mange steder selger sine produkter fra små stands langs veiene.

Rakija et det engelskmennene kaller ’brandy’, altså et destillat på fruktbasis, selv om den oftest er lagd av druer. Den smakstilsettes ofte med krydder eller urter og serveres gjerne som en aperitiff. Rakija lages på nesten hver eneste gård og selges på de fleste markedene og fra små stands langs veiene.

Markeder
På markedene kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, honning og annet.

Kunst og kunsthåndverk
Den kunstinteresserte finner flere kunstnere som viser sine produkter langs strandpromenaden om kvelden på rivieraen, og ved trappen opp mot peristylen (Split) er det mange lokale kunstgjenstander representert til overkommelige priser. Broderier i form av duker, gardiner m.m., ofte lagd av små koner i små stands langs veien, er det masser av.

Pruting 
Forekommer av og til på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen, er den som gjelder, og det er sjelden at noen prøver å lure turister.
 

På Makarska Rivieraen har vi full service. Reiselederne er her for deg 24 timer i døgnet. Du møter eller nå dem på følgende plasser:

På flyplassen
Reiselederne passer på at du kommer til bostedet ditt så raskt og enkelt som mulig. Ved hjemreisen møter de deg ved transferbussen eller på flyplassen og informerer om innsjekkingen og annet som du ønsker å vite.

Velkomstmøte 
Akkurat når du lander, pleier det å være mange spørsmål. Personalet vårt innbyr deg derfor til et velkomstmøte. De deler sine gullkorn, forteller om utflukter og om hva som kan gjøres og ses på stedet. Gjør bruk av anledningen, og still dem spørsmål! Selv du som har vært her før, kan ha nytte av informasjonen, da det stadig skjer endringer. Tid og sted for møtet får du ved ankomsten til flyplassen i velkomstbrevet ditt.

Vi treffes på hotellet
Reiselederne våre besøker ditt eller et nærliggende hotell i løpet av våre servicetider noen ganger i uken. Møtet pleier å finne sted i resepsjonsområdet hvis ikke et annet sted blir angitt. Her kan du få tips og råd, melde deg på utflukter, leie bil eller bare ha en pratestund hvis du føler for dét. Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller problemer.

Informasjonspermen 
Vi har informasjonspermer på de fleste av bostedene våre på Makarska Rivieraen. I informasjonspermen finner dere mye, nyttig informasjon. Der kan dere lese om attraksjoner som kan besøkes på egen hånd og mer utførlige beskrivelser av for eksempel utfluktene våre.

Servicetelefonen
Hvis servicetiden på hotellet ikke passer, kan du alltid nå oss på 24 timers servicetelefonen vår. Du får nummeret ved ankomst i ditt velkomstbrev.For deres trygghet og sikkerhet fungerer servicetelefonen som vakttelefon om natten.

Leger 
Ved sykdom skal du ringe vaktnummeret direkte til vår reiseleder – det er det beste for å få hjelp og pleie så raskt som mulig. Er det noe alvorlig som er hendt, er det best å ringe til ambulansen direkte og så informere reiselederen vår.

Hvor mye er det tillatt å ta med hjem?
Aktuell informasjon finner du på www.toll.no

Med mange minner i bagasjen
En eller annen gang må man vende hjem, eller? Når du så har bestemt deg for å reise hjem, finner du nedenfor litt informasjon som du bør merke deg.

Hjemreise
Utsjekkingen skjer vanligvis før kl. 12. Avhengig av når flyet ditt tar av for hjemreisen, gjelder ulike tidspunkter og rutiner. I permen vår der du bor finner du mer informasjon om hjemreisen din. Mer informasjon om transfertider og samlingsplass for hjemreisen kommer du til å få kvelden før. Har du ikke fått informasjon skal du kontakte våre reiseledere på vaktnummeret.

Hjelp oss til å bli enda bedre!
Vårt håp er at feriereisen din skal innfri dine forventninger på alle vis. Vi er derfor svært interessert i å få vite dine synspunkter på reisen etter at den ble avsluttet. Hvordan var flyreisen? Tilsvarte hotellet forventningene dine, var servicen vår god? Kan du tenke deg å returnere til reisemålet? Vil du gi oss fornyet tillit?

Noen dager etter hjemkomsten vil du få et elektronisk spørreskjema sendt deg via e-post, og med ferien i friskt minne kan du så i ro og fred svare og kommentere hva du syntes. Med din hjelp kan vi på denne måten videreutvikle våre reiser og innholdet i dem og arrangere en enda bedre ferie for deg neste gang du reiser med oss.

Vi ønsker dere en hyggelig reise!