Kroatias strender er vakrest i Europa!

kroatien-strand

En av Kroatias myriade av eventyrlige strender er igjen kommet i fokus på topp 10-listene over Europas vakreste strender. I år er turen kommet til stranden Stiniva på øya Vis. Vis ligger ca 75 kilometer i luftlinje fra Makarska i den kroatiske skjærgården, og det tar et par timer med båt å komme seg dit! Fint men avsides - så her kommer noen tips om andre populære men mer nærliggende strender.

Det som gjør Kroatias og fremfor alt Dalmatias strender så unike, er de lange rullesteinstrendene som slynger seg gjennom de gamle fiskelandsbyene og større byene. Rullesteinene er som oftest små og runde, og takket være disse steinene er havvannet på enkelte steder nesten uvirkelig klart. For eksempel kan man ofte se fiskestimer svømme flere meter under overflaten når man spaserer langs havnepromenaden i Makarska!


Langs rivieraen er strendene hovedsakelig vendt mot havet i sørvestlig retning, slik at solen kommer inn over de fløtehvite strendene fra tidlig morgen og langt ut på ettermiddagen. Pinjer og andre grønne vekster sørger for skygge, og den milde vinden i Maestral blåser fint og svalt. Dette gir behagelige temperaturer, og det gjør at varmen ikke føles påtrengende på de varmeste sommerdagene.

De lange og vakre strendene i byene er naturligvis de mest behagelige og mest praktiske. På visse steder er det for eksempel ramper for rullestolbrukere, og det er selvsagt ingen sak å gå ned til strandpromenaden eller inn til sentrum og kjøpe det man trenger. Makarskas “bystrand” kan dessuten måle seg med en hvilken som helst strand når det gjelder skjønnhet! I tilknytning til de mest velbesøkte strendene finner man ofte fasiliteter som dusj og toaletter.


Også i Tucepi kan man nyte kilometervis med rullesteinstrand. Her finner man samme krystallklare vann og vakre utsikt som i Makarska over både havet og fjellmassivet Biokovo mot fastlandet.

Omis har den mest sentrale sandstranden langs rivieraen. Den kalles “Velika Plaza” og ligger mellom elven Cetinas innløp og de eldste bydelene i den gamle sjørøverbyen. Den er ca 700 meter lang og er familievennlig med mange fasiliteter i nærheten.


Brela er utvilsomt en av Kroatias mest populære badesteder, og her finnes det mange små badeperler. Punta Rata er den mest populære stranden på stedet, og den er like vakker som den er velbesøkt. Denne rullesteinstranden er usedvanlig hvit, og havets dype toner av turkis står i vakker kontrast til de myke steinene. Sammen med stranden Zlatni Rat i Bol på øya Brac er nok denne stranden en av de mest prisbelønte og anerkjente rullesteinstrendene i Kroatia.

Baska Voda har en skjønn beliggenhet langt nede ved foten av Biokovo, og berget skråner bratt nedover mot Adriaterhavet. Her er havet spesielt klart, og utenfor Hotell Horizont ligger stranden ”Nikolina”, som har mottatt utmerkelsen “Blått Flagg” hvert år siden 2006.


I Dubrovnik er det en populær strand som kalles “Banje” bare et par hundre meter sør for gamlebyen. Her finnes alt man trenger når man tilbringer dagen på stranden: strandbar, solstoler til leie og massevis av aktiviteter. Dessuten kan man se Dubrovniks bymur fra stranden! Den som kjenner til Dubrovniks lokale kjendiser, finner dem ofte her.


På halvøya Lapad i Dubrovnik er det flere gode strender. Copacabana har det meste man kan forvente seg når det gjelder fasiliteter, som utleie av solstoler, strandbar, restaurant, iskiosk og mye mer. Utsikten er førsteklasses, steinene på stranden er små, og det er til og med en pir med stige hvor man kan hoppe ut i vannet. Bussforbindelsene er gode, men det er også meget lett å reise med taxi i tilfelle man ønsker litt mer komfort.


Coral Beach Club er en litt mer eksklusiv beach club en kort spasertur fra Copacabana. Her er det dagsenger, fine solstoler med parasoll og toppmoderne fasiliteter. Restauranten serverer utmerket mat, og stranden er belagt med sand slik at man ikke trenger badesko.

Andre enestående strender som krever litt mer planlegging og logistikk, finner man spredt rundt hele den dalmatiske kysten. Her følger noen som ofte er med på lister over de beste strendene, men som ikke har like mange besøkende og som kanskje heller ikke er like kjente:Lovrecina
Ca 4 kilometer øst for Postira på øya Brac ligger Lovrecina, en makeløs vik med sandstrand og utsikt mot fastlandet, Makarskas riviera og fjellkjeden Biokovo. Her er det en kafé under høysesongen, og en severdighet i form av ruinene etter en kirke fra 500-tallet - et perfekt mål for en utflukt og en trivelig piknik. Kort fortalt er det en fin familiestrand innen sykkelavstand fra havnen til Postira. En like koselig og enkel måte å komme seg dit på er å leie en taxibåt fra havnen i Postira. 


Nugal
En strand som ligger litt avsides mellom Makarska og Tucepi. Enten kan man komme seg dit via landeveien, eller så tar man den hyggelige vandrestien som går rett gjennom grøntområdet som ligger sør for Hotell Osejava. I luftlinje er det ca 1,8 km fra Makarskas havn til stranden. Det er et populært tilholdssted for nudister, men det er også mange som bruker badedrakt.

Dronningens strand
16 km nord for Zadar ligger den gamle hovedstaden Nin. Byen har noen severdigheter, blant annet et museum og det gamle bysenteret som ligger ute på en liten holme. Her er det også en lang og grunn sandstrand som kalles “Kraljičina plaža”, som betyr “Dronningens strand”. I nærheten finnes naturlig peloid-leire, som brukes for å lindre ulike plager som muskel- og leddsmerter.

Koselige badeviker
Å finne de litt større og velkjente strendene pleier ikke å være noe problem, men hvis man ønsker å finne de små, koselige badevikene som man enkelte ganger kan ha helt for seg selv, må man sette sin lit til en lokal båttaxi eller spørre reiselederen, husverten eller i resepsjonen på hotellet. Men det finnes noen som ligger sånn passe i nærheten, som man kan oppdage på egen hånd. Hvis man dessuten synes det er ok å bade fra klipper, så har man et enda større utvalg. Det finnes ingen privateid kyst i Kroatia, så i teorien kan man egentlig bade der hvor man synes det passer.


Noen hundre meter sør for Tucepi ligger en liten intim badevik i dramatiske omgivelser. Hit kan man spasere langs stranden eller leie en sykkel og sykle langs landeveien på en adskilt asfaltert sykkelsti. Tucepis rullesteinstrand strekker seg nesten hele veien til viken, så det mangler i hvert fall ikke på bademuligheter!


Nord for Makarska ligger det flere små, skjulte badeviker så godt som hele veien opp til småbyen Krvavica. En vandresti følger havet hele veien, og det er også strandbarer ved de mer populære strendene på den første strekningen når man kommer ut av Makarska. Den som har krefter til det, kan fortsette enda et stykke etter stranden Ramova. Du kan ikke regne med rullesteinstrender, men naturen er utrolig vakker!


De fleste strendene ligger et stykke utenfor den mest sentrale bebyggelsen, så du bør ta med deg alt du tror du vil trenge: noe å drikke, solbeskyttelse og badesko, dersom du mener at du har behov for det. Men en godt gjennomtenkt oppakning blir ferden et lite eventyr, og man kan tilbringe hele dagen der borte!